Farm Food Rawhide – Garanti

Posisjonen til Farm Food B.V.
angående negativ omtale av råhud
på Facebook og internett.

I mange år har det blitt spredd rapporter på Facebook og alle slags (hovedsakelig amerikanske) nettsteder om skadelige produksjonsmetoder som brukes til å lage tyggebein, hvor alle tyggebein blir betegnet som råhud.

Selv om vi anser dette for å være overveiende skremselspropaganda (ikke basert på fakta), forstår vi absolutt forbrukernes potensielle bekymringer, noe som er grunnen til at vi ønsker å gi deg informasjon om kvaliteten på vår Farm Food Rawhide.

Det finnes mange forskjellige tyggebein, med varierende kvalitet, som er laget av hud (ofte omtalt som råhud). Mange er laget av garvet hud (også kjent som lærhud). Siden 1996 har Farm Food kun solgt tyggebein som er fremstilt av underhudsvev. Vi bruker aldri lærhud til produksjon av våre tyggebein.

Vi vet at det, i noen land, brukes en rekke forskjellige kjemikalier for konservering av hudene før det lages tyggebein av dem. Denne typen konservering er nødvendig fordi hudene ofte befinner seg ganske lenge på transport før de når produksjonsanlegget. Disse landene er som regel i Det fjerne østen. Ulike kjemikalier brukes også for å fjerne hår fra hudene.

Farm Food bruker ikke noen av disse kjemikaliene (som i de fleste tilfeller er metallsalter). Vi er godt klar over de negative effektene de kan ha på hundenes helse. Underhudsvevet leveres ferskt til vårt produksjonsanlegg, slik at bruk av slike kjemikalier ikke er aktuelt.

Dessuten har underhudsvevet allerede blitt fjernet fra lærhuden når det kommer til oss, slik at underhudsvevet aldri kommer i kontakt med kjemikalier som brukes for å fjerne hår fra hudene.

Vi tester jevnlig våre produkter for blant annet arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Dette er de vanligste metallene i metallsalter som brukes til konservering.

Underhudsvevet som vi bruker til våre tyggebein består av kollagen, og er det samme vevet som også brukes i næringsmiddelindustrien til å lage gelatin. Gelatin har en rekke bruksområder, blant annet i brus, søtsaker (vingummi), supper og puddinger, og gelatin brukes også ofte i pillekapsler til medisiner. Sistnevnte illustrerer etter vår mening kvaliteten på råhudene vi bruker. Den farmasøytiske industrien er svært nøye med ingrediensene de bruker!

En artikkel som (for tiden) deles mye på Facebook forteller at huder blir bleket med klor og hydrogenperoksid. I virkeligheten ville bleking av huder med hydrogenperoksid kreve ekstremt høye konsentrasjoner (opptil 10 %). Underhudsvevet som vi bruker til våre råhuder har en naturlig kremhvit farge og er ikke bleket. Vi bruker imidlertid lave konsentrasjoner av hydrogenperoksid (mindre enn 3 %) for å drepe eventuelle bakterier. Denne konsentrasjonen er ikke farlig og skylles bort med vann som en del av produksjonsprosessen. Under skylleprosessen blir hydrogenperoksid fullstendig brutt ned til water (H2O) og oksygen (O2). Menneskekroppen lager faktisk også de samme lave konsentrasjoner av hydrogenperoksid.

Underhudsvevet beholder den kremhvite fargen gjennom hele produksjonsprosessen. Vi bruker ikke fargestoffer for å skjule feil som flekker eller misfarging. Råhud er et naturlig produkt, og det betyr at den ikke alltid er strålende hvit. Man får det man ser.

Det har også kommet rapporter om at lim brukes i produksjonen av råhud. Vi bruker aldri lim i vår produksjonsprosess. Selvfølgelig kan vi ikke uttale oss om andres produkter av råhud. Underhudsvev er selvklebende, takket være tørkeprosessen og det faktum at det er laget av kollagen, slik at det beholder sin form når det er tørket. Lim er simpelthen ikke nødvendig.

Våre råhuder kom tidligere fra Sør-Amerika, men de siste årene har vi hatt en produksjonsavtale med en tyrkisk leverandør som vi besøker jevnlig for å garantere kvaliteten.

Mange tyggebein kommer fra Asia (særlig Kina, Thailand og India). Kvaliteten på tyggebein som er produsert i disse landene svarer ofte ikke til forventningene, og produksjonsprosessen er vanskelig å overvåke. Derfor holder vi oss unna tyggebein som er produsert i disse landene.

Særlig én artikkel har vært å finne på Facebook og internett i flere år nå, og den var årsaken til et innslag i det nederlandske forbrukerfjernsynsprogrammet «Keuringsdienst van Waarde» i 2014. Gerrit de Weerd, direktør og innehaver av Farm Food, kom faktisk med et nyttig bidrag til programmet da han ble kontaktet av programmets produsenter. Artikkelen vi refererer til vises tydelig i programmet.

Nedenfor vises en lenke til programmet.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Intervjuet med Gerrit de Weerd begynner etter 22 minutter og 5 sekunder).

Du er sikkert klar over at kvaliteten kan variere enormt når det gjelder tyggebein som er tilgjengelige på markedet i dag. Dessverre omtales alle tyggebein med knute ofte samlet som «Rawhide», noe som vi mener ikke er riktig.

Vi håper at denne forklaringen bidrar til å dempe dine bekymringer og kan fungere som en motvekt til «skremselspropagandaen» som er lagt ut på nettet.

Dersom du skulle ha spørsmål etter å ha lest dette, kan du selvsagt kontakte oss. Vi hjelper deg med glede. Hvis du ønsker å motta denne forklaringen digitalt, kan du kontakte oss. Vi sender deg gjerne dokumentet.

På vegne av Farm Food teamet.

Med vennlig hilsen
Maarten de Weerd, M.Sc.
Kvalitetssjef og ernæringsfysiolog