Fôringsråd

Av erfaring vet vi at de fleste hunder ikke klarer å stoppe med å spise hvis de får ubegrenset med fôr. Tabellen lenger fremme er derfor gjennomsnittlige retningslinjer. For alle retningslinjene må man alltid huske: Bruk øynene når du gir hunden mat, for ingen hunder er like. Et godt utgangspunkt er at du må kunne føle hundens ribben, men du må ikke kunne se dem (for glatthårete raser). Du må aldri gi hunden mer en 25 % over den anbefalte mengden. Det skyldes hundens korte tarmsystem (til sammenligning er menneskets tarmsystem 7 ganger så langt). Hvis hunden får for mye fôr, kan trykket i tarmene føre til at næringsstoffene ikke tas opp, slik at hunden går ned i vekt. Sørg for at hunden(e) alltid har tilstrekkelig, friskt drikkevann tilgjengelig!

Vekstfase 1: (valper til en alder på ca. 3 måneder)

I fasen opptil omkring 3 måneder utvikler valpen seg svært fort. Godt fôr er avgjørende for å gi hunden et godt grunnlag for dens videre utvikling.

«God helse er avhengig av god tarmflora» er et utsagn som etter vår mening blir stadig viktigere. Vi ser ofte diaré og andre tarmproblemer (ikke bare hos valper) som følge av en dårlig tarmflora. Det er tale om en dårlig tarmflora hvis det finnes for få forskjellige bakteriekolonier i tarmen. I så fall nedbrytes ikke fôret tilstrekkelig, slik at det oppstår forråtnelse og gjæring i tykktarmen, som resulterer i diaré.

Derfor er det nødvendig at valpen opparbeider en stabil tarmflora på et meget tidlig stadium.

For å utvikle en god tarmflora må man være oppmerksom på 3 aspekter!

1.      Valpene fødes uten noen form for tarmflora.

2.      I valpefasen må tarmfloraen kunne utvikles ved hjelp av opptak av «godartede» bakterier.

3.      Tørrfôr (også Farm Food HE) er sterilt og bidrar derfor ikke til å utvikle tarmfloraen.

Med utgangspunkt i ovenstående fakta, har vi i årevis gitt en standard anbefaling med hensyn til bruk av valpefôr. Nemlig at næringsstoffene som valpen får skal sørge for at den utvikler en stabil tarmflora. Stadig flere oppdrettere har begynt å følge vårt råd, og gir rådet videre til alle som kjøper valper av dem.

Hvis det skulle bli nødvendig (for eksempel hvis en tispe har for lite eller ingen melk til valpene), kan du gi dem Farm Food No.1 valpemelk. Det har vist seg at dette patenterte melketillegget, basert på helmelk fra geit, er den beste erstatningen for morsmelk.

Fra en alder på 3 til 4 uker kan du begynne å gi valpene litt fôr. Bortsett fra i spesielle tilfeller anbefales det ikke å gi grøt (i naturen finnes det heller ikke grøt).

For valper er det svært viktig at deres første faste føde både inneholder næringsstoffer og bidrar til en sunn og balansert tarmflora.

Derfor anbefaler vi at valpene bare får Farm Food Fresh ferskt kjøtt i tillegg til morsmelken i de første ukene. Det anbefales å begynne med Farm Food Fresh Storfekjøtt Komplett, og når valpene er blitt 5 uker gamle kan man gradvis gå over til Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett.

I perioden fra 6 til 8 uker kan man gradvis gå over til Farm Food HE. I disse 2 ukene kan man gradvis redusere mengden komplett fôr med ferskt kjøtt og gi stadig mer Farm Food HE (fordelt på minst 5 måltider hver dag).

Hvis du har gitt valpene Farm Food Fresh og HE, kan du gi de som kjøper valpene følgende råd: Fra 8 uker og til 8 måneder erstatter du Farm Food HE med Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett 2 dager i uken. Av og til kan du også gi litt Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett blandet i tørrfôret. Det bidrar til utviklingen av en stabil tarmflora. (50 gram Farm Food HE tilsvarer ca. 100 gram Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett).

Årelang erfaring har vist at kombinasjonen av Farm Food HE og ferskt kjøtt med minst 60 % (skitten eller uvasket) vom gir det beste resultatet. Derfor lager vi Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett. Hvis avføringen ikke har den ønskede konsistensen, anbefales det å gi valpen Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett lengre og deretter gå gradvis over til Farm Food HE.

Overgang til den nye eieren

Valper som skal til den nye eieren opplever mye nytt på kort tid. Det kan lett bli stressende for dem fordi de savner moren og resten av kullet, på grunn av den nye omgivelsen med fremmede lukter og lyder, den nye «flokken» osv. Denne stressen påvirker i høy grad fordøyelsen. Det anbefales derfor å ta hensyn til dette og å fore valpen «forsiktig» de første dagene.

Valpens tarmflora må fremdeles utvikles, og derfor er det viktig å begynne (eller fortsette) med Farm Food Fresh ferskt kjøtt. Hvis valpen din ikke har fått Farm Food Fresh hos oppdretteren, er det best å gi valpen bare Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett i 2 uker. Deretter kan du blande Farm Food HE i Farm Food Fresh. Deretter kan du i løpet av 2 uker gi mindre ferskt kjøtt og gi mer Farm Food HE (50 gram Farm Food HE tilsvarer 100 gram ferskt kjøtt). Etter én måned kan du gi Farm Food HE 5 dager i uken. I tillegg til Farm Food HE anbefaler vi å gi Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett 2 dager i uken for å utvikle og vedlikeholde tarmfloraen.

Vekstfase 2: (til en alder på 7 til 8 måneder)

På slutten av denne perioden har de fleste valpene nådd 3/4 av en voksen hunds vekt. 5 dager i uken gir du Farm Food HE og de 2 andre dagene Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett (eller hver dag litt Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett blandet i Farm Food HE). Fôret fordeles over 3 eller 4 måltider per dag.

Vekstfase 3: (til voksen alder, ca. 18 til 24 måneder)

Når hunden har blitt litt eldre trenger den ikke så mye fôr pr. kg kroppsvekt, slik at det daglige behovet for fôr er nesten konstant i denne vekstfasen. Avhengig av hundens (og/eller eierens) aktivitetsnivå er den daglige mengden i denne perioden omtrent den samme som hunden trenger senere som voksen.

Til en alder på 10 måneder kan du i tillegg til Farm Food HE gi hunden Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett to dager i uken. Til 10 måneder blir mengden fordelt over 3 måltider pr. dag, deretter over 2 måltider. I stedet for spesielle dager med ferskt kjøtt kan du i denne perioden også blande litt Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett i Farm Food HE.

Voksne hunder og arbeidshunder

Den daglige mengden Food HE avhenger i høy grad av hundens aktivitetsnivå. Noen hunder har en tendens til å spise vekslende mengder, med noen dager mer enn det de trenger og de neste dagene mindre. Dette er et naturlig spisemønster som ikke gir grunn til bekymring, med mindre hunden går ned i vekt; i så fall kan hunden være syk. Ut fra hundens tilstand kan du avgjøre hundens daglige fôrmengde. Ved å «fôre med øynene» kan du konstatere hvor mye hunden skal ha i gjennomsnitt hver dag. Den daglige mengden fordeles på 2 måltider. For å opprettholde en god tarmflora anbefaler vi dessuten at den voksne hunden får en dag med ferskt kjøtt hver uke (Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett).

Drektige og diende tisper

I de første 5 ukene av drektigheten trenger ikke tispen ekstra fôr. Fra uke 6 kan du gradvis øke fôrmengden til cirka halvannen gang den opprinnelige mengden.

Diende tisper trenger mye fôr, 2 til 3 ganger så mye som vanlig. Fordel mengden over noen (2 til 4) måltider om dagen og gi både drektige og diende tisper regelmessig (helst hvert måltid) litt Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett i tillegg. Ikke gi noe i tillegg til denne fullkosten, heller ikke kalk, kosttilskudd eller lignende. Du kan eventuelt gi både tispen og valpene Farm Food No.1 Valpemelk av helmelk fra geit som tilskudd.

Av erfaring vet vi at drektige tisper får problemer med å innta den nødvendige mengden med Farm Food HE i den siste uken av drektigheten. I så fall kan du gi hunden bare Farm Food Fresh Vom & Hjerte Komplett flere ganger om dagen og fortsette med det de første par dagene i dieperioden.

Seniorer

Seniorer trenger relativt mindre fôr etter hvert som de blir eldre, og det innebærer at de både skal ha mindre energi og proteiner pr. dag. Hvis proteinnivået senkes ekstra mye, noe som ofte skjer med såkalt «spesialfôr», er det fare for at nivået av aminosyrer blir for lavt til å opprettholde en sunn motstandsevne og immunitet. Derfor skal også seniorer gis Farm Food HE. Aminosyremønsteret i Farm Food HE er slik at også seniorer holder seg i toppform. Det er grunnen til at seniorer som får Farm Food HE for første gang når de er eldre, ofte får en «ny ungdom».

Man må også passe på tarmfloraen til eldre hunder. Jo bedre den holdes ved like ved hjelp av dager med ferskt kjøtt, desto bedre motstandsevne.

Man på passe ekstra godt på etter at hunden har fått ormekur.

Både tarmen og tarmfloraen kan bli alvorlig angrepet av en ormeinfeksjon med en rekke uheldige følger. En ormeinfeksjon kan ikke alltid oppdages i avføringen. Ormelarvene kan spre seg i hele kroppen. Det er derfor viktig at hunden får ormekur regelmessig. Hos dyrlegen eller en dyrebutikk kan du få de riktige midlene til ormekurer og opplysninger om hvor ofte hunden skal ha ormekur. Det er imidlertid viktig å bruke ormekur av et annet merke iblant (med et annet virksomt stoff) for å unngå resistens.

Fordi en eventuell ormeinfeksjon også går ut over hundens tarmflora, anbefaler vi at man etter en ormekur gir hunden en kur med Farm Food Fresh ferskt kjøtt for å gjenopprette tarmfloraen.

Farm Food HE & Fersk produkter