Hvorfor dropper vi kikerter eller søtpoteter i kostholdet?

Kikerter og andre belgfrukter, samt soyabønner, inneholder to stoffer som er farlige for helsa:

Antigener

Antigener er molekyler som fremkaller en immunologisk respons, især dannelse av antistoffer. Når virus og bakterier trenger inn i kroppen skiller kroppen ut mikroorganismer som er fremmede for immunforsvaret vårt. Disse fremmede antigenene setter i gang immunreaksjoner. Velkjente bakterier og virus som trenger inn i kroppen, som altså verken er fremmende eller farlige, setter ikke i gang immunreaksjoner. Når molekyler derimot ikke er ufarlige virker de som giftstoffer, slik at immunreaksjoner igjen settes i gang. Akkurat dette kan altså føre til allergiske reaksjoner.

Frø av erteblomstfamilien, deriblant (kik)erter (men også soyabønner), inneholder proteinmolekyler som enzymer (trypsin) ikke kan bryte ned i tarmene. Allikevel er disse molekylene så små at de blir  tatt opp i tarmveggen og setter så i gang immunreaksjoner som nevnt ovenfor.

Flere små betennelser i tarmveggen øker risikoen for et såkalt lekk tarm-syndrom (et fordøyelses-syndrom) med alt det fører med seg.

Ufordøyelige karbohydrater: raffinose og stachyose.

Raffinose og stachyose er ufordøyelige karbohydrater som spiller en stor rolle ved beskyttelsen av planteceller mot kulde og tørke. Når man konsumerer enkelte matvarer som søtpoteter, bønner og erter kan raffinose og stachyose føre til fjerting. Det skjer fordi disse karbohydratene ikke fordøyes i tynntarmen, men først i tykktarmen. Slik lager bakterier mye gass (vannstoffgass og karbondioksid). Det kan sammenliknes med effekten som oppstår når man spiser ertesuppe.

Derimot finnes det ikke noen proteiner og sukker i soyaolje og heller ikke noen antigener eller ufordøyelige karbohydrater.